Hazır Beton sektöründe çalışacak personelin bilgi ve donanımı önemlidir. Deney öncesi laboratuvar çalışmaları, deney aletlerinin bakımı, deneylerin yapılması, yorumlanması ve raporlanarak kayıt altına alınması konularında teknik elemanların yetiştirilmesi son derece önem arzetmektedir. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını düşünürsek, meslek elemanının, depreme dayanıklı yapılar konusunda tahribatlı ve tahribatsız deney aletlerini kullanabilmesi, her türlü laboratuvar ekipmanını kullanabilmesi, beton karışım hesaplarında deneyim sahibi olması, tesis laboratuvarının kurulması ve işletilmesi konusunda çalışabilecek yetkinliğe sahip olması, hazır beton tesislerinin çalıştırılabilmesi konularında donanımlı bulunması zaruridir.

Bu bağlamda kurumumuzun, hazır beton sektörüne adım atacak adayların ve ya yetkinliklerini pekiştirmek isteyen çalışanların, özgüveni yüksek, donanımlı ve yetenekli meslek insanları olması hususunda betonarme eğitimlerinin bir kısmını aşağda başlıklar altında inceleyebilirsiniz.

Taze Beton Deneyleri

TS 802  Beton Karışımı Hesap Esasları

Belli miktarlarda çimento, agrega, kimyasal katkı ve suyun birleştirilmesi ile  en uygun olan beton karışım hesaplarının yapılmasıdır.

TS EN 12350-2 – Bölüm 2: Çökme (Slamp) Deneyi

Taze  beton,  kesik  huni  şekilli  kalıp  içerisine  sıkıştırılarak  doldurulur.
Kalıbın  yukarı  doğru  çekilerek alınmasından sonra, taze beton kütlesindeki çökme mesafesi, betonun kıvam ölçüsü olarak kullanılır.

TS EN 12350-5 – Bölüm 5: Yayılma Tablası Deneyi

Bu  deneyde,  düşme  hareketi  yaptırılan  bir  levha  üzerindeki  betonun  yayılmasını  ölçme  yoluyla  taze beton kıvamı belirlenir.

TS EN 12350-7 – Bölüm 7: Hava İçeriğinin Tayini

Taze beton içerisindeki hava miktarının tayini, basınç  ölçme  metodu ile tespit edilir.

TS EN 12350-1 – Bölüm 1: Numune Alma

Uygun numune kalıpları  kullanılarak ,beton testlerini yapmak üzere  taze betondan numune alın��r.

Sertleşmiş Beton Deneyleri

TS EN 12390-7 – Bölüm 7: Sertleşmi ş  Beton Yoğunluğunun Tayini

Sertleşmiş beton numunesinin kütlesi ve hacmi  tayin edilerek  yoğunluğu hesaplanır .

TS EN 12390-3 Deney Numunelerinde Basınç Dayanımının Tayini

Beton numuneleri,  TS EN  12390-4’e  uygun  basınç  deney  makinasında  kırılıncaya  kadar  yüklenir.  Numunenin taşıyabildiği en büyük yük belirlenerek beton basınç dayanımı hesaplanır .

TS EN 12390-6 – Bölüm 6: Deney Numunelerinin Yarmada Çekme Dayanımının Tayini

Silindir ve küp  şekilli  deney  numuneleri,  uzunluğu  boyunca  dar  bir  alana, basınç  yükü  uygulanarak  yüklenir. Yükleme  doğrultusuna  dik  doğrultuda oluşan  çekme  kuvveti  sonucunda,  numunedeki  çekme  gerilmesi parçalanmaya yol açar. Uygulanan basınç yükü ile yarmada çekme dayanımı hesaplanır.

TS EN 12504-1 – Bölüm 1: Karot Numuneler Karot Alma, Muayene ve Basınç Dayanımının Tayini

Tahribatlı deney yöntemlerindendir. Sertleşmiş betonda basınç mukavemeti tayini için silindir karot numuneleri, uygun deney makinası ile alınır.

TS EN 12390-1 – Bölüm 1: Deney Numunesi Ve Kalıplarının Şekil, Boyut Ve Diğer Özellikleri

Numunelerin ve numune kalıplarının  şekil boyut ve diğer özelliklerinin verilen toleranslara uygunluğunun kontrol edilmesidir.

TS EN 12390-4 – Bölüm 4: BasınçDayanımı Deney 
Makinelerinin Özellikleri

hazır beton laboratuvarı eğitimleri